..::sekapur sireh::...


Selamat Datang Ke TeratakIndah.blogspot...
Penggantara diruangan maya dengan dunia sebenar. Semuanya dihujung jari anda. Disampaikan dengan penulisan yang mudah sesuai disemua peringkat. Teratakindah sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda.






Info@teratakindah

...

Monday, September 27, 2010

Dry Box for DSLR rm2.50 je?? wow!

Hahaha..entry kali nie lebih kepada hobi teratakindah la...photoshoot... hah teratakindah nak ajar skit la mcm mane nak buat "dry box" untuk menyimpan DSLR anda dengan mudah dan ringkas tanpa berbelanja sampai ratusan ringgit..

Dry Box ialah tempat simpanan DSLR dmana ia nya sangat penting untuk jangka masa yang panjang. Kelembapan udara adalah penyebab salah satu repotasi DSLR anda menurun..ianya mungkin disebabkan kulat yang terhasil dari kesan kelembapan dicelah-celah DSLR anda tanpa boleh lihat dengan mata kasar...takut kan?? xpe jgn cuak...

Dengan hanya bermodalkan rm2.50 atau lebih(ikut brand) anda boleh buat sendiri dry box ni..men teratakindah nak ajar..ambil 1 tupperware besor yg agak2 boleh muat DSLR n pekakas yg sewaktu dengannye.. jgn plak korang bantai amin tupperware mak korang yg harge beratus-ratus palak!! pastu gi kedai runcit kat umah korang beli "penyerap kelembapan" ala yg korang letak dalam almari tu...hah pastu ikut cara kat bawah nie:...


Tupperware yg asalnye berisi peket2 kopi..aku kebas kat dapur mak aku...tp mintak izin dulu


hah ini la die..penyerap kelembapan..aku beli kat "kedai 2 ringgit" je..


hah begini la rupe die...letak selagi muat..dan jgn lupe tutup tupperware tu.. nak gi outing letak dalam bag DSLR..balik je outing aku terus letak dalam box yg ekonomi nie...hahaha selamat mencube

4 comments:

Pirate KL said...

good information!

FareedSairi said...

hoho. menarik. kalo dah ada pun bole try cara ni. hehehe

teratakindah said...

haha...

Raini Munti said...

aslm salam kenal ^-^