..::sekapur sireh::...


Selamat Datang Ke TeratakIndah.blogspot...
Penggantara diruangan maya dengan dunia sebenar. Semuanya dihujung jari anda. Disampaikan dengan penulisan yang mudah sesuai disemua peringkat. Teratakindah sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda.






Info@teratakindah

...

Friday, March 25, 2011

(18SG) Antara mitos dan lagenda Light Grafity dlm Photography..


Wow...tajuk memang menyeramkan..hehe yela bile berblogger ni tajuk yg seram n jg mempunyai daya penarik tersendiri yg mungkin berbentuk 18sx, 18sg, n lain2 punca trafic yg meningkat... hmm pendekatan nie teratakindah menggunakan "18SG" dalam entry terbaru nie.. ape yg SG nyer?? hehe "S" untuk senang "G" gitu..."Senang Gitu" (ape la yg aku mrepek nie)...

Entry kali nie teratakindah nie khusus utk mereka yang ada DSLR, umum untuk mereka yang suka dunia photography nie.. LIGHT GRAFITY... seperti yg pernah dipertontonkan oleh majalah 3 yg disiarkan di TV3, kali ni teratakindah ingin membawa anda utk mempraktikkan teknik tersebut dengan beberapa step shj...Tips dibawah nie teratakindah petik dalam FB rasmi mylensaTeratakindah (jgn lupe "like" la yer..hehe) yg ditulis sendiri oleh teratakindah.. Seperti pic yang disedut dari Mr.cayril dibwh nie, teratakindah ingin mengajak anda cuba sendiri k..

Light Grafity dari Mr.Cayril..creadit to him

LIGHT GRAFITY adalah suatu teknik yang lama dan ianya bagaikan pisang panas mula mendapat tempat dihati penggiat dunia photo.. ok la pixelBUROK secara ekslusif membawa anda mengelopori teknik yg betul...

Bahan:

-DSLR (xkesah DSLR MURAH ke mahal)
-Tripod
-Punca cahaya (touch light, LED, sportlight kete ayah korang, lampu landasan lapangan terbang dll)


LIGHT GRAFITY lazimnya dijalankan diwaktu malam atau dengan kata lain cahaya yang sangat minimum... berikut adalah setting yang sesuai bagi proses tersebut:

-Shutter Speed: 1" atau kurang dari 1 saat..
-Aperture: f/8-f/11 *(lagi kecil aperture (besar nilai f) lagi bagus..)
-ISO:100

*mengikut kuantiti cahaya

LIGHT GRAFITY dimulakan dengan memilih kawasan yang gelap dan lapang bagi memacak korang punye TRIPOD... ingat tripod benda yang paling utama..coz gambar xshaking bila tripod digunakan..

Korang bleh la start dengan setting gear seperti diatas.. n than pasang lampu atau touchlight atau LED korang tuu.... Sumber cahaya korang tu akan digerakkan sebaik shj shutter ditekan...

Untuk hasil yang cun korang bleh pakai remote shutter... sbb tkt berlakunya shaking kecil semasa shutter ditekan direct dengan jari korang yg besar gajah tuu..wahaha... lagi 1 tips korang bleh pakai timer... set 10saat b4 snap...

ok selamat mencuba k....

opsss lupe plak...ada satu lagi skill....boleh jugak korang gunakan shutter "Bulb"...

by: mylensaTeratakindah admin pixelBUROK



8 comments:

AiDa AzRyN said...

a'ah tajuk tu.. fuh! :P

Teratakindah said...

heehe..jgn lupe cuba teknik light grfty nie tau!!!

Daniela said...

cantik..tp....................
kamera dslr pun tade...huhuhu

Teratakindah said...

hmmmm xpe kalo dah ade nnt bleh cube k...

zalizalu said...

pergh.. dasat.. aku baru lagi pakai dslr.. tak reti sangat.. baru nak explore.. :)

elianesuriane said...

aritu pnh tgk kwn shoot light grafity kt putrajya..



pny lerr excited kteowg ni..
nmpk je ade kete nak lalu, trus menjerit.. ahhahaa..

cm knk2x riang lak..

Teratakindah said...

hehe...light paining ni cantik sgt.. org yg xsuke DSLR mesti jatuh hati dengan DSLR..hee

Cayril Ikhwan said...

terbaik la bro.....seni itu indah