..::sekapur sireh::...


Selamat Datang Ke TeratakIndah.blogspot...
Penggantara diruangan maya dengan dunia sebenar. Semuanya dihujung jari anda. Disampaikan dengan penulisan yang mudah sesuai disemua peringkat. Teratakindah sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda.






Info@teratakindah

...

Tuesday, November 9, 2010

Coli 2 in 1...


Berjalan-jalan teratakindah disalah sebuah web akhbar tempatan, terbaca suatu artikal yang sungguh memeranjatkan dan hairan serta memalukan..ianya boleh mengaibkan kaum-kaum wanita..ish3... jom kite layan...




macam pertunjukan silap mata da...

CHICAGO - Bayangkan anda sedang berjalan di tepian pantai dan tiba-tiba, gunung berapi meletus, atau kebakaran besar berlaku.

Abu dan asap tebal melitupi udara, tetapi dengan hanya beberapa langkah mudah, anda mampu menukar Emergency Bra (Coli Kecemasan) menjadi dua topeng pernafasan.


Itulah ciptaan terbaru yang unik oleh Dr Elena Bodnar, seorang doktor perubatan dari Chicago, Amerika Syarikat.

Bodnar yang pernah merawat mangsa letupan loji nuklear Chernobyl pada 1986 di Ukraine telah menyaksikan sendiri betapa penyedutan partikel dalam udara sama bahaya seperti kesan radioaktif sendiri.

"Saya mahu mencipta alat keselamatan yang boleh didapati pada bila-bila masa," katanya.

Coli yang dilengkapi dengan penapis udara itu mampu ditukarkan menjadi topeng muka yang melindungi pemakai daripada asap, debu letupan, abu gunung berapi dan serangan radioaktif atau senjata biologi.

Beliau juga sedang mengkaji ciptaan seterusnya iaitu baju kemeja lelaki yang mempunyai panel penapisan udara di bahagian bahu.

Pada masa ini, coli itu dijual pada harga AS$30 (RM93) melalui laman sesawang www.ebbra.com.

macam mana la agaknya sipemakai tu yer?? mesti malu je jalan..wahaha..orang putih nie kalo dah terlebih pandai mcm nie la...wahaha

13 comments:

...NZC... said...

i malu la.. teruk2.. mcm xda benda lain nak reka. dorang yg pakai tuh kan semua x tau malu.. emm.. x tau malu.

Emilia Emira said...

erkkk...mmg otak kreatif btoii..

teratakindah said...

hehe...wat malu je kan..ish3 org putih nie...

~eZmALiZa~ said...

ape gile sgt omputih skrg ni..ish!
haha,,ingshi

ondeonde said...

terlebih kreatiff..

~nAjwA's_88 :) said...

haishhhhhhhhh...ade patut cmtu..
hangging ler kat tempat tutttttt tu if bra dah diletakkn kat muka..

teratakindah said...

haha..no komen..saye xtau pape...

f a i z a h 's said...

mohon kuarkan entri ni kt blog sy... :) tak terfikir benda2 aneh mcm ni...huhu

teratakindah said...

boleh....informasi dunia semasa..

:: Zanna :: said...

hish!! x senonk btol...

conbellydiobeterisme said...

zaman skang macam2 ,semua benda nak copy,bende2 sulit pon bleh jadi ,teknologi bertambah maju,pasni apa pulak nak copy ,tgu manusia jek hehe

Catherine- said...

this is what we called "think out of the box"


;)



i suke~

practical ape...ok lah tu...i can accept it!

saya afi. said...

omg. thats not really cool.