..::sekapur sireh::...


Selamat Datang Ke TeratakIndah.blogspot...
Penggantara diruangan maya dengan dunia sebenar. Semuanya dihujung jari anda. Disampaikan dengan penulisan yang mudah sesuai disemua peringkat. Teratakindah sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda.






Info@teratakindah

...

Sunday, September 6, 2009

..::Pemenang Contest Top5 Ramadhan::..


Sebagai tanda penghargaan kepada semua pemenang, teratakindah menganugerahkan top 5 award kepada anda....






aSSalamualaikum semua peserta contest Top 5 Ramadhan@Teratakindah... Hari yg dinanti2 dah pun tiba..sapakah finalis Top 5 yg menampilkan cerita2 kenangan Ramadhan yg menarik.. hmmm terus terang teratakindah mengatakan yg semua cerita yg dihantar best2 belaka tapi syarat2 contest hanya memilih 5 yg terbaik dari yang terbaik.. Sebelum tu teratakindah ingin mengucapkan setinggi penghargaan kepada blogger yg bersemangat utk sahut cabaran ini...


Kita tengok Pemenang ke 5 :

Dari : Jaja





tahniah kepada jaja!!!! anda terpilih mendapat 5 terbaik...
hmm utk penetahuan semua jaja nie mase kecik suke men teng-teng yang menariknye die nie suke men kombet2..huh ganas betul..hehe jaja nie time puasa suke amikwuduk....hehe nak tau knp?? baca ar sendiri yer.....


.......aku rasa aku djh 1, 2 dan 3...aku masih blm puasa sepenohnyer. Masih mengelat lagik. Lebih2 lagi time sekolah agama, kena belah ptg....aduhaiiiii!!! letih gue...asik pikir nak mainnnnnn jerk..Mana tak letihnyer...dgn nak main kombet2 lg, main Bina Boni lg, main teng teng lg, main ceper lg.. **ishh! main ceper tu tak la kuarkan tenaga sgt ye tak? tau ceper tu ape? ceper tu penutup botol oren lahh!!




Klu dah letih sgt, rajin plk aku ckp mak/abah...nak amek semayang!!! kahkahkah...korang tau kan ape agenda seterusnyer dok sebok sgt amek air semayang wpon blm masok waktu solat??? Yepp!! aku kumur2 tp tak luahkan air tu....gulppp!!! ahhhhh legaaaa..... kahkahkah!!




Lg 1, aku rajin la amek ketul ais, memula letak kat leher...kunon cam dptlah legakan kehausan aku kan..ye ar dah seharian suntok asek mainnnn jerk...pose tak pose sama je kelaku... huhuhu!!
Bila dah letak ais tu kat leher, letak pulak kat bibir...lomorkan skliling bibir...pastu slurpppppp!! aku sedut sikit...sikiiiiiiit jerk....sikiiiiiiiiit jer tauuuu!! pastu bla kena sergah ..cecepat aku sapu ais tu ke muka....wahhh kahkahkahkah!!! xD **fantastik mr loba loba....




Ade lagi....
aku rajin la ke dapur time org tgh berbaring2 depan TV. Tp bkn cari air pon..aku selongkar tin Milo aku tu...amek sudu...Ngappp!!!! 2 3 kali....kenyang jgk la mkn milo nie...tak yah mkn nasi pon takpe...tu sbb aku berjaya jd Johan....Johan Melalak!! muahahhahha...

Bila aku dah besar sikit...dah pandai puasa penuh, yg tak leh tahan time kakak buat kuih raya...walaweyyyy, bau kuih yg dah masak tu..lg2 yg hangit2 tu...menggoda imannn gue!! Cecepat aku amek bekas lain..aku kumpolkan kuih2 hangit tu utk wat buka. Klu 1 jenis kdg 10bj aku asingkan...klu dah 3,4 jns...kalikan je la bape byk aku dah larikan???...kehkehkeh!! Bila time buka....mkn sebijik 2 je, yg lelain simpan...last2 raya sampai, kuih hangit aku tu msh ade lg....
Org tamak selalu rugi ye tak???

Tu lah kenangan waktu aku kekecit dulu berpuasa.....kekadang pukol 10pg dah menghitung jarum jam nak ke pukol 7mlm....smbil ayat cam iklan ....

"lambat lagi ker berbukerrrrrrr?????"

Tp aku dpt rasa kan la erk...time dedulu, rasa lama benau jarum jam begerak. Pastu byk kena time panas plk tu...perggghhhhh, perittttt!!! klu nmpk air kosong pon dah meleleh air liur eden!
ape lagi lah klu sekerim???? pengsan terusss..






hah menarikkan cite jaja tu?? ok skang nie kite ke finalis yg ke 4 pulak...

Pemenang tempat ke 4:

Dari: Honneybunny@ila..





Tahniah ila!!! hmmm ramai nak tahu pe yg menarik dalam cite ila nie...
hehe kalo sume nak tau ila nie manje org nyer..hehe mendebarkan betul bila ila PENGSAN... hmm nak tau nape ila pengsan?? bace sampai abis cerita ila nie...


TIKA DAKU DARJAH 3

Ila ne mmg anak manja sedikit la dulu...hu2....yala...nak ada adik 5 tahun seleps tu...so time ila darjah 3....ila msh lg manja dgn ma n abah....bila di manja neh..ila time darjah 3 x puasa lg lor...uhuhuhuuhuhuhuhuuh..MALOOOO NYA..hahhah........

Ma ila yang garang tu da puas nasihat + marah + berleter suruh ila puasa tau...hahhahhah....tp ila xnk jgk...uhuhu...ila ne mmg degil sikit lor...uhuhuuh.......Abah pulak mcm2 janji manis bg kt ila suruh puasa..kata nak bg duit sehari seringgit la...hahhah...ila wat donno jek..ihiih...

So terpaksa la tgh hari ma atau abah masak nasi untk ila..berlaukkn sup or telur goreng.........ila egt lg...time tu ila duduk rumah tok....ada paklang ila...dia x puasa...hu3....ila ikot la dia g kedai mamak.....dia beli nasi ila pn nak jgk nasi.....hhaahhah.....time tgh hari aku n paklang aku msk dalam bilik n mkn senyap2....xmooo bg tok tahu..hu3...nanti tok marah la ....

Ila mmg rapat dgn paklang...dia cakap kt ila...dia xpuasa coz dia DEMAM..xtahu la btol ke x..ihiih..ila da xegt la...uhuhuh.............

Bila asyik kena paksa ja..ila pn puasa la sehari....tgh belajar puasa la neh...ihihi.......mmg ila xlarat gila puasa.....lapar sgt2.....nak makan takot ma n abah marah...so puasa la....ptg tu abah ajak g bazar....ila pn pergi la..punya la lapar....ila beli byk sgt2,......belia air kelapa, air asam boi....n makanan...byk tol ila beli.....tp abah kata beli ja...coz abah nak amik hati ila suruh puasa la tu..hu3...........

Sambil2 jalan di bazar sempat jgk ila amik sedikit kuih karipap curi2 makan.......hahhahhahahhahahhahhahahhahah...coz lapar la..btoi2 lapar tau....

Bila balik ja rumah...da azan n berbuka puasa....ila minum ja air pastu ila muntah2....xtahu kenapa....pa2....ila PENGSAN lor......uhuuhuhuuhuhu......kul 11 lbh baru ila bangun...............sejak tu la ila xmau puasa dah...coz ila lemah sgt2...hahhahhah...masa tu ila darjah 3........

So ma n abah ajar aku suruh puasa stgh hari ja...bila kt sekolah aku puasa n bila da smpai rumah aku buka la puasa...hiihih




Hehe cian ila sampai pengsan die...hehe ok skng nie kita dah masuk ke zone 3 terbaik... hmm sape pemenang die agaknyer....

Pemenang tempat ke-3 :

Dari : Adik Alyani Hamzah....


Tahniah Dik yani!!!! ok skng nie sampai la ke tempat ke 3... adik yani nie pun same mcm ila, manje org nyer....dlm cerita nie,die citekan tentang suasana mase bersahur..hehe nak tau pe yg mencuit hati semasa bersahur tu??? jom kite terjah....



masa : yang pasti la time sahur kan.
tarikh : adooii lupe laks! rasenye time aku darjah 1 kott.
tempat : erm kat dapur umah lame aku.

huhu kisahnye tade la panjang sangat tapi boleh lah di bace kan. memang aku tak leh lupe sebab bende ni jadi depan mate aku. mcm ni, aku ingat lagi time tu semua orang tengah bersiap2 nak makan sahur. aku manje2 lagi time tuh. nk g meja makan ibu aku dukung lagi. pastuh kire aku duduk je kat kerusi tuh. aku tengok je. memang muke mamai2. and then aku de dengar makcik aku mengeluh tnye pasal anak dye,

"haishh mane budak nana ni?"

nana tu adik sedare aku. pastuh makcik aku pun g la bangunkan dye kat bilik. tak lame lepas tuh aku nampak la kelibat adik sedare aku dgn makcik aku. time tu aku memang tgk je adik sedare dari tmpt aku duduk tuh. dye jalan bukan main laju dengan muke masam klu masak asam pedas pun sedap pluss dgn muncung die kalah mulut itik siap leh ikat lagi. dye laju je jalan pastuh dye g depan mesin basuh, aku pun pelik asal dye g situ. pastuh dye trus bukak baju n masuk baju dye dalam mesin basuh. and then dye trus masuk tandas. mak dye dah jerit dah.

"eh nana makan sahur lah!!"

ibu aku, nenek aku dgn ayah dye dah tergelak2 dah. wakkakaka rupe2 nye dye ingat umie dye bangunkan dye sbb nak g skolah. aku elok2 muke tgh blur2 pun bantai tergelak sekali. hahahh. pastuh umie dye pakaikan dye balik baju n makan same2. hahahhha, nana nana ape daaa. boleh lak ko konfius bangun sahur dgn bangun nk g sk eh. cian ko. klu aku cite kat bf ko ni pun sedap gak en. hurm rasenye itu je kot! cekian.




photo : ni la nana adik sdare aku tuh. sekarang dye form 4. dalam cite tu time tu dye tadika lagi.





Macam2 kenangan berpuasa dulu kan?? hehe... ok skng nie kite tgk sapekah yg terpilih utk meraih tempat ke 2 nie?? hmm

Pemenang tempat ke-2:

Dari : Eymma!!!


Tahniah eymma!!!! hah kite dah pun sampai ke tempat ke 2.... hah cite nie betul2 membuatkan anda terpegun...walaupun eymma nie bkn muslim tapi..... hah nak tau ape yg menarik.... jom kite terjah!!!


Erm...sebenarnya Eymma nie bukan muslim, tapi memang pernah posa la time kat skull lagi..kawan² muslim selalu ajak posa..so nak try jugalahkan... and memang bestlah, ade satu hari tu aku dan member dah tak tahan kehausan tau, so aku dan kawan aku tu pun curik² p minum air paip heehehee....coz kena denda cikgu, budak nakal kan..hihi..sekarang nie pun posa jugak..tapi kadang² tak posa la coz gastrik coming kan..tu je la citer tentang posa aku..






Nampaknye kita dah pun sampai ke kemuncak contest top 5 ramadhan anjuran teratakindah ini.... nak tau pemenang tempat pertama???

pemenang tempat pertama:

Dari : Cik Yana!!!




Tahniah Kepada yana!!!! hmm kadang2 kite sentiasa ingat yang setiap kenangan pertama puasa adalah detik mencuit hati bila dikenang tapi berbeza dgn pemenang pertama kite nie..nak tau nape?? hmm meh kite kongsi bersama...


..ekceli kenangan puasa masa kecik byk..
..tp skunk umo da 24..so dh ingat2 lpe gitu..

..tp sy cite kenangan yg xdpt sy lupakan..
..xmgkn sy lupakan sepanjang idup sy..
..ia nye puasa ketika sy berumur 12thn..
..mse 2 bru 5bln arwah abah sy meninggal..

..bile bulan ramadhan menjelma..
..sy pasti menitiskan airmata..
..cz teringatkan arwah abah yg telah pergi..
..meninggalkan kami sekeluarga :((..

..bila bulan ramadhan tiba..
..pst terngiang2 suara arwah abah..
..yg meminta sy siapkan bekal tuk dia..
..tuk dia bwk pegi ke masjid..hurmmm..

..setiap kali ramadhan tiba..
..memori 2 akan muncul di ingatan sy..
..sy terlalu merindui kenangan manis dn indah..
..bersama2 arwah..pegi terawih bersama arwah..

..mgkn cerita sy ni x menarik kot..
..tp bg sy secara peribadi..
..ni lah ramadhan yg xmgkn sy lupakan..
..14/04 yg lpas genaplah 12thn pemergian arwah..




Tahniah kepada semua pemenang contest top 5 ramadhan... hmm terimalah award tanda penghargaan dari teratakindah kepada anda yang penat mengarang n memerah otak.wahaha kepada yang tidak terpilih berbanyak terima kasih teratakindah ucapkan.semua penyertaan hebat2 belaka....anda betul2 berani!!!! salam ramadhan dari teratakindah.....

4 comments:

CikYana(",) said...

sy pemenang pertama?
sungguh x percaya

btw..tenkiu yer
:)
tengs 4 de beautiful award 2

J@J@ / Bini The Rock said...

cantiknya award itu....

mcm x percaya pulak saya nie...

ok lah, saya amek award itu ye.
terima kasih banyak2 anas...

HonEyBuNNy said...

hhehhe..ila pn nak ucp tima ksh sgt2 tau kt cne..........nti wat lg contest tau...uuhuh

Alyani Nadzirah said...

Assalamualaikum. Saya la pemenang no 3 tu. Hahahah. Teringat zaman masa aktif blog. 5 tahun yang dulu.