..::sekapur sireh::...


Selamat Datang Ke TeratakIndah.blogspot...
Penggantara diruangan maya dengan dunia sebenar. Semuanya dihujung jari anda. Disampaikan dengan penulisan yang mudah sesuai disemua peringkat. Teratakindah sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda.


Info@teratakindah

...

Tuesday, April 27, 2010

Asal-usul Seluar Jeans Levi's
Kerubut Emas (The Gold Rush) dalam tahun 1848 telah menarik ramai pengembara-pengembara ke California. Salah seorang daripada mereka ialah pemuda yang berumur 20 tahun bernama Levi Strauss (1829-1902).

Strauss pernah menjadi peniaga kain di New York, dan dia membawa beberapa gulung kain untuk dijual di dalam perjalanannya ke barat. Dengan cara ini dia memperolehi pendapatan, dan semasa dia sampai di California, Levi Strauss telah menjual kesemuanya kecuali segulung kanvas.

Tiada siapa yang mahu pakaian yang diperbuat daripada kanvas!
Ternyata kerja melombong emas menjadikan seluar-seluar panjang pelombong-pelombong lusuh dengan cepat. Oleh itu Strauss membuat beberapa pasang seluar panjang kanvas untuk dijual kepada mereka. Semakin lama semakin ramai pelombong-pelombong telah datang kepada Strauss untuk mendapatkan sepasang seluar panjang kanvas.

Strauss tidak begitu berpuas hati dengan kanvas, dia pun mula menggunakan satu fabrik baru dari Genoa, Italy. Penenun-penenun di sana memanggil fabrik tersebut "genes". Strauss telah menukarkan namanya kepada "jeans" dan kemudian menamakan seluar panjangnya "Levi's". Seluar ini popular di kalangan koboi dan juga pelombong-pelombong. Kini ia dipanggil Levi's atau jean biru dan popular di seluruh dunia.2 comments:

Sofeafaudzi.photography said...

seluar fav... love levi's

deqlis said...

dari org tak suka pakai..kini menjadi brand yg digemari ramai...

kaya laa Strauss dan keturunannya..